Με αφορμή την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που δημιουργήθηκε από τις πυρκαγιές της 23ης Ιουλίου 2018, το Υπουργείο Υγείας επισημαίνει τα εξής:

Α. Η ποιότητα των τροφίμων με τα οποία τρέφονται οι πληγέντες, πρέπει να διασφαλίζεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, διότι είναι ήδη καταπονημένοι και ελλοχεύει ο κίνδυνος τροφιμογενών και άλλων λοιμώξεων. Ενδεικτικά, αν παρατηρηθεί οποιαδήποτε αλλοίωση στη γεύση, στην οσμή, το χρώμα και την υφή των τροφίμων, τότε η τροφή δεν θα πρέπει να καταναλωθεί. Γενικά, θα πρέπει:

 • Να αποφεύγεται η παραμονή των τροφίμων εκτός ψυγείου.
 • Τα προμαγειρεμένα τρόφιμα να καταναλώνονται μετά την ολοκλήρωση του μαγειρέματος τους.
 • Να ελέγχεται πάντοτε η ημερομηνία λήξης στα συσκευασμένα τρόφιμα.
 • Το έτοιμο φαγητό να καταναλώνεται αμέσως μετά την διανομή του.
 • Τα περισσεύματα φαγητού να πετάγονται στα απορρίμματα.
 • Τα φρούτα και τα λαχανικά να πλένονται πολύ καλά πριν την κατανάλωση.
 • Προσοχή στο γάλα, στα γιαούρτια, στα τυροκομικά προϊόντα, στα σάντουιτς και στα γλυκά - να διατηρούνται εντός ψυγείου.
 • Κονσέρβες φουσκωμένες, σκουριασμένες ή χτυπημένες να πετάγονται αμέσως.
 • Να τηρούνται οι κανόνες ατομικής υγιεινής.

Β. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στις εγκαταστάσεις ξενοδοχειακών μονάδων που θα φιλοξενήσουν πληγέντες. Ιδιαίτερη σχολαστικότητα απαιτείται σε ότι αφορά:

 • Συστήματα κλιματισμού και αερισμού.
 • Πόσιμο νερό
 • Αποχωρητήρια, διαχείριση λυμάτων και υγρών αποβλήτων
 • Διαχείριση απορριμμάτων
 • Κανόνες ατομικής υγιεινής προσωπικού
 • Ποιότητα τροφίμων

Γ. Θα πρέπει να διενεργηθεί υγειονομικός έλεγχος λειτουργίας των συστημάτων ύδρευσης (γεώτρηση ή πηγή υδροληψίας, δεξαμενές, εγκαταστάσεις, δίκτυο διανομής). Σε περίπτωση που διαπιστωθεί βλάβη στο δίκτυο ύδρευσης θα πρέπει:

 • Να διενεργηθεί άμεσα λεπτομερής υγειονομική αναγνώριση, τα αίτια του προβλήματος και εργαστηριακός έλεγχος.
 • Εφόσον υφίστανται βάσιμες ενδείξεις υπέρβασης τιμών ποιοτικών παραμέτρων του πόσιμου νερού θα πρέπει να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα (διακοπή υδροδότησης, υπερχλωρίωση μετά τις επισκευές)
 • Εάν έχουν εμφανισθεί κρούσματα γαστρεντερίτιδας να διερευνηθεί η συσχέτιση της εμφάνισης των κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας με την πρόκληση βλαβών και την εκτέλεση έργων στο δίκτυο ύδρευσης της πόλης.

Δ. Δεδομένου ότι εξαιτίας των πυρκαγιών η κατάσταση του ατμοσφαιρικού περιβάλλοντος εκτιμάται ως επιβεβαρυμένη, θα πρέπει να λαμβάνονται μέτρα προστασίας του πληθυσμού ως εξής:

i. Άτομα αυξημένου κινδύνου και συγκεκριμένα:

 • Άτομα με αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις
 • Παιδιά
 •  Άτομα άνω των 65 ετών: Θα πρέπει να αποφύγουν κάθε σωματική άσκηση και έντονη δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους, ενώ συνιστάται και η αποφυγή παραμονής σε εξωτερικούς χώρους, ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία.
 • Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές ανακουφιστικού φαρμάκου, ενώ σε περίπτωση επιμονής συμπτωμάτων συνιστάται επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό.

ii. Στο γενικό πληθυσμό, συνιστάται η αποφυγή κάθε σωματικής άσκησης σε εξωτερικούς χώρους, αλλά και ο περιορισμός του χρόνου παραμονής στο εξωτερικό περιβάλλον, ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία. Κατά την παραμονή σε εσωτερικούς χώρους, συνιστάται να διατηρούνται πόρτες, μπαλκονόπορτες και παράθυρα κλειστά.

Ε. Διαχείριση αμιάντου κατά την αποκατάσταση των ζημιών των κατοικιών: Αρκετές κατοικίες στις πληγείσες περιοχές είναι πιθανόν, λόγω της χρονολογίας κατασκευής τους, να αποτελούνται και από υλικά τα οποία περιέχουν αμίαντο (μόνωση, κεραμίδια, πόρτες, καπνοδόχοι, φούρνοι, τοίχοι κ.α.). Όπου, κατά τις εργασίες αποκατάστασης των ζημιών στις πληγείσες περιοχές, απαιτηθούν εργασίες (κοπής, αποξήλωσης κλπ) σε υλικά που περιέχουν αμίαντο, η εκτέλεση των εργασιών αφαίρεσης αμιάντου πρέπει να πραγματοποιείται από εξειδικευμένες για την εργασία αυτή εταιρείες που διαθέτουν ειδική άδεια από το Υπουργείο Εργασίας.

Στ. Οδηγίες για την προστασία της υγείας των κατοίκων κατά την επιστροφή τους σε κατοικίες που κρίθηκαν κατάλληλες

1. Καθαρισμός κατοικιών μετά από πυρκαγιά: Θα πρέπει να τηρούνται οι οδηγίες στα προϊόντα καθαρισμού να γίνεται χρήση ειδών ατομικής προστασίας (γάντια, μάσκα, προστατευτικά γυαλιά) και παιδιά και κατοικίδια να κρατηθούν μακριά.

2. Συνίσταται:

 • Να λαμβάνονται προφυλάξεις για να αποτρέπεται η είσοδος της τέφρας στα σπίτια.
 • Να κρατούνται οι πόρτες και τα παράθυρα κλειστά.
 • Οι κάτοικοι να παραμένουν στο εσωτερικό του σπιτιού τους, όσο το δυνατόν περισσότερο μέχρι να γίνουν οι καθαρισμοί των εξωτερικών χώρων.
 • Να περιορίζεται ο εξωτερικός χρόνος των παιδιών και των κατοικίδιων ζώων.
 • Να μην χρησιμοποιούνται φυσητήρες φύλλων για την απομάκρυνση της τέφρας ή των φύλλων και να και να αποφεύγεται η ανάδευση της τέφρας στον αέρα.
 • Κατά προτίμηση αλλαγή των φίλτρων αέρα στις μονάδες θέρμανσης και ψύξης.
 • Οι κάτοικοι να μην εργάζονται στον κήπο, εάν όμως αυτό είναι αδύνατον, να είναι εφοδιασμένοι με γάντια, μάσκα και να φορούν μπλούζες με μακριά μανίκια, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η εισπνεόμενη ποσότητα τέφρας και σκόνης.
 • Άτομα με προβλήματα υγείας ή/και που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή να επικοινωνήσουν με τον προσωπικό τους γιατρό.

Πρόσθετες συμβουλές μπορούν να αναζητηθούν στο επισυναπτόμενο παράρτημα.

ΠΗΓΗ: Υπουργείο Υγείας

Συχνές ερωτήσεις

Αν έχουν πληγεί και οι δύο κατοικίες, και χρησιμοποιούνται ως κύρια ή δευτερεύουσα κατοικία,υποβάλλονται δύο αιτήσεις (μία για την κάθε κατοικία).

Εφόσον το κτήριο παρουσιάζει βλάβες και αναγράφονται στο δελτίο επανελέγχου δικαιούται επιδόματος ανεξάρτητα από τον χαρακτηρισμό.

Επίδομα δικαιούται όποιος χρησιμοποιεί το κτήριο ως κύρια ή δευτερεύουσα κατοικία το οποίο προκύπτει από τα φορολογικά του στοιχεία. Κατά συνέπεια δικαιούται επίδομα ο ενοικιαστής που αποδεικνύει ότι μίσθωνε την κατοικία (ενοικιαστήριο συμβόλαιο ή Ε2 του ιδιοκτήτη)

Δικαιούται επίδομα ο ιδιοκτήτης του πληγέντος κτηρίου που χρησιμοποιεί το κτήριο ως κύρια η δευτερεύουσα κατοικία και το δηλώνει στο Ε1.

Δικαιούται επίδομα για κάθε ιδιοκτησία και υποβάλλεται για κάθε μία ιδιοκτησία αίτημα για το επίδομα.

Θα εκδοθεί κοινή υπουργική απόφαση που καθορίζει στεγαστική συνδρομή, με τη μορφή Δωρεάν Κρατικής Αρωγής, για την αποκατάσταση του κτιρίου, δηλαδή την επισκευή, ή την ανέγερση νέου κτιρίου, ανάλογα με τον χαρακτηρισμό του.

Ο έλεγχος των κτηρίων που έχουν χαρακτηριστεί επικίνδυνα για χρήση (κόκκινα) ξεκινάει 1η Αυγούστου 2018.

Οι μετρήσεις ατμοσφαιρικών ρύπων πραγματοποιούνται με σταθερούς σταθμούς βάσης για όλη την περιοχή. Δεν γίνεται καταγραφή ανά οικία.

Οι μετρήσεις για τα μικροσωματίδια στο νερό, απαιτούν την συλλογή δείγματος από την βρύση του σπιτιού σας. Παρακαλώ, καλέστε στη γραμμή υποστήριξης 211 800 5440, και αφήστε τα στοιχεία σας προκειμένου να περάσει εθελοντής μας για να συλλέξει το δείγμα.

Εάν έχετε πρόσβαση στο διαδίκτυο:

Κάντε κλικ ΕΔΩ.

Εάν δεν έχετε πρόσβαση στο διαδίκτυο:

Καλέστε μας στο 211 800 5440 και θα το δηλώσουμε εμείς μαζί σας.

Το δελτίο μπορεί να αναζητηθεί στη Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Κεντρικής Ελλάδος (ΔΑΕΦΚ-ΚΕ), στα τηλέφωνα 2108704707 και 2108704708.

Ταχυδρομική Διεύθυνση: Ι. Κόνιαρη 43, Τ.Κ. 11471 Αθήνα

Όσοι είναι χρήστες (ιδιοκτήτης, επικαρπωτής, ένοικος με δωρεάν παραχώρηση, ενοικιαστής) των κατοικιών που έχουν πληγεί. Χρησιμοποιείται το ίδιο δελτίο επανελέγχου.

Εφόσον η κατοικία είναι κενή, δεν δικαιούται του επιδόματος. Δικαιούται όμως αποζημίωση για την αποκατάσταση του κτιρίου μετά την έκδοση της κοινής υπουργικής απόφασης χορήγησης στεγαστικής συνδρομής.

Ληξιαρχική πράξη θανάτου των αποθανόντων και πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών.

Έχετε απορίες; Ρωτήστε μας!

Form by ChronoForms - ChronoEngine.com